Jak zrobić domową pizzę?

Pizza to przepyszne danie pochodzenia włoskiego, składające się prawdopodobnie z płasko ukształtowanej, płaskiej podstawy z cienkiego chleba pszennego, zwieńczonego serem, pomidorami, a jeszcze częściej innymi składnikami. Słowo „pizza” pochodzi od dwóch słów, które są również składnikami pizzy: „pizza” oznacza „okrągły”, a „fiori” oznacza „mały palec”. Mała pizza jest również znana jako pizza diotti i może być nadziewana wszystkim, od prosciutto po farsz. Zwykle podaje się go samodzielnie lub z sosem pomidorowym. Bardziej treściwa pizza jest zwykle podawana z dodatkami, takimi jak mięso, grzyby, warzywa lub ser.

Przygotowuje się dziś setki stylów i rodzajów pizzy, ale podstawowe składniki nie zmieniły się z biegiem czasu: ciasto, czyli drożdże, powstaje z mąki pszennej zmieszanej z wodą, którą piecze się w gorącym piekarniku. Jak wspomniano, pizza może być cienka lub grubsza. Większość pizzy podawana jest z sosem pomidorowym. Dawniej pizze przygotowywano głównie w ceglanym piecu. Chociaż jest to obecnie w większości przestarzałe, można znaleźć kilka pizzerii, które wciąż pieką pizzę w tradycyjnym piecu z płytą kuchenną.

Kiedy ktoś mówi „pizzaiolo”, co przychodzi na myśl? Najprawdopodobniej nie jest to prawdziwy pizzaiolo, ale piekarz, który tworzy i dekoruje autentyczną włoską pizzę, używając tradycyjnych włoskich składników. Ciasto powstaje przez zmieszanie suchej mąki, wody, drożdży, oliwy z oliwek, soli i octu oliwnego w dużej misce. Dobrze wymieszając wszystkie te składniki, powstanie ciasto lekkie, przewiewne, a jednocześnie elastyczne i rozciągliwe; idealnie nadaje się do robienia pizzy. Po wymieszaniu składników łopatka miesza je, aż utworzą szorstką powierzchnię. Następnie ugniata się, aż ciasto zacznie nabierać kształtu podobnego do piłki nożnej.

Po uformowaniu i uformowaniu ciasta jest ono zwijane w szorstki kształt rurki, pokrywane większą ilością wody i pozostawiane do wyrośnięcia, aż osiągnie około dwukrotną swoją pierwotną objętość. Po pełnym wyrośnięciu ciasto kroi się na mniejsze kawałki, które następnie smaruje się oliwą z oliwek, doprawia solą i pieprzem i piecze w piekarniku w temperaturze 350 stopni. Po upieczeniu pizzy jest ona podawana.

Dziś pizzerie i pizzerie na całym świecie przyjęły stosowanie gotowego ciasta na pizzę, zamiast robić je same. Zamiast kupować je w sklepach stacjonarnych, gotowe ciasto do pizzy jest wytwarzane przez firmy, które dostarczają je do sieci pizzerii i innych restauracji. Takie firmy nazywane są mistrzami pizzy. Dostarczają ciasto, które można wykorzystać do przygotowania szerokiej gamy przepisów na włoską pizzę.

Istnieje wiele różnych dodatków do pizzy. Najpopularniejsze z nich to: California Pizza Kitchen, Bar Olive, Baked Italian, Big Stick, Canadian becon pizza, Chicago Deep Dish, Pizza style Chicago, Columbus, Firehouse Deli, Goodfellas, Hawaiian, Lefty’s, Pizzaiola, Porto di Nola, Ricotta, sycylijska, południowo-zachodnia, tajska i wietnamska. Najpopularniejsze dodatki do pizzy to szynka, pomidor i ser. Zwykle wszystkie składniki miesza się ze sobą i piecze w piekarniku do osiągnięcia pożądanej temperatury. Kiedy pizze są podawane, podawane są na specjalnych talerzach do pizzy lub deskach do pizzy.

Pizza tworzona od podstaw przy użyciu autentycznych włoskich składników pizzy wymaga dużo czasu i wysiłku. Mistrz pizzy zwykle zaczyna od gotowego ciasta, a następnie dodaje składniki, takie jak oliwa z oliwek, czosnek, cebula, pieprz, sos marinara, świeże zioła, drożdże odżywcze, sól, biały ocet i inne przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa, suszone oregano, Rozmaryn, czosnek, tymianek. Następnie zwija ciasto w kulkę i wkłada je do nienatłuszczonej deski do pizzy lub krajalnicy do pizzy. W niektórych przypadkach zamiast desek można używać maszyn do pizzy. W zależności od producenta skórka będzie cienka, chrupiąca i złotobrązowa lub skórka może być gruba i chrupiąca i złotobrązowa.

Świeże warzywa i mozzarellę dodaje się do ciasta po zwinięciu i uformowaniu. Podczas pieczenia pizzy z domowego ciasta dodatki i sery gotowane są we własnych sokach. Więc jeśli wolisz na przykład pizzę z mozzarellą, upieczesz tylko plasterki pizzy, które zawierają ser i oliwki. Robienie domowej pizzy nie jest trudne. Musisz po prostu postępować zgodnie z podanym przepisem i dostosować czas gotowania i składniki do tego, co pasuje do Twojego gustu.